Yeni Nesil Havalandırma Nedir ?

19-05-2020 04:18
Yeni Nesil Havalandırma Nedir ?

Havalandırma nedir ?

 

Çeşitli fanlar yardımıyla kapalı bir mahalden veya ortamdan egzoz havasını tahliye ederek, taze hava ihtiyacını karşılamaktır. Bugüne baktığımızda tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs diğer adıyla covid-19 havalandırmanın aslında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere hatırlatmaktadır. Daha önce havalandırma sistemleri genellikle avmler, hastaneler ve restoranlarda yer almaktaydı. Fakat bugün konutlar, ofisler, spor salonları, okullar, oteller, mağazalar, tiyatro salonları gibi her gün uğradığımız mekanların tamamında yer almaktadır. Gelişen teknoloji ve insanın konfor düzeyini artırma talebi havalandırmayı artık bir lüks olmaktan çıkartıp, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmektedir.

Havalandırma sistemi çalışma prensibinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar egzoz hava tahliyesinde aspiratör, taze hava beslemesi için vantilatördür. İki ayrı cihaz ile etkin bir havalandırma mümkün iken, tek bir cihaz içerisinde (ısı geri kazanım cihazları/santralleri) yapmakta mümkündür. Taze hava uygulamalarında cihaz giriş bölümüne eklenen filtreler ile hava üzerindeki mikrop(uv-c filtre), toz(g4 filtre), zararlı biyolojik maddeler(hepa filtre) arındırılarak iç mahale gönderilir. Egzoz uygulamalarında ise aktif karbon koku tutucu, metal yağ tutucu, sulu sistem filtre, elektrostatik filtre ve siklon filtre yöntemleriyle hava üzerindeki zararlı atık gazlar ve partiküller atmosfere salınmadan kontrol altına alınabilmektedir.

İnsan konfor düzeyi bulunduğu bölge ve mahal şartlarına göre değişmektedir. Yeni nesil havalandırma uygulamarında yalnızca hava sirkülasyonu değil, hava üzerinde iklimlendirme yapabilmekte mümkündür. Isıtma, soğutma, nemlendirme gibi havayı şartlandırabilme olayları cihaz üzerine eklenecek modüller sayesinde gerçekleşmektedir.

Hava üzerindeki akışı hesaplayabilmek için debi değerine ihtiyacımız vardır. Debi, hacimsel bir değerdir. Atmosfer basıncında belirli zaman süresince emilen hava miktarıdır. Anemometre ile ölçümü mümkündür.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.